Nieuwe maatregelen CBR tegen wachttijden: ‘lage slagingspercentages zijn schrijnend’

Vanwege topdrukte bij het CBR lopen de wachttijden bij de rijexamens op. In de helft van de examenplaatsen wordt op dit moment de maximale afgesproken wachttijd van 7 weken niet gehaald. In de andere examenplaatsen zijn  de wachttijden voor het B-examen al 10 tot 12 weken.

De vraag naar praktijkexamens groeit nog steeds sterk. Dit jaar waarschijnlijk zelfs een plus van 34.000 examens meer dan 2017, wat ook al een topjaar was. De oorzaak is natuurlijk goed nieuws: onze economie bloeit als nooit tevoren. In de transport en logistiek springen ze om chauffeurs. Tegelijk wordt het steeds gewoner dat 17-jarigen het rijbewijs halen. Er zijn al 120 nieuwe examinatoren aangenomen.

Voor 2018 en 2019 is de verwachting nog eens 120 nieuwe examinatoren. Dit is in de huidige krappe arbeidsmarkt geen eenvoudige opgave.

Extra maatregelen

Om meer kandidaten op gesprek te kunnen krijgen, heeft het CBR besloten om de harde eis van een MBO 4 diploma aan te passen. We verwachten dat er ook gekwalificeerde collega’s te vinden zijn die wel het vereiste werk en denk-niveau hebben en een MBO 3 diploma.

Toch doen we geen concessies aan de hoge eisen aan examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid

Hoger slagingspercentage = einde wachttijd

Wat volgens het CBR echt helpt is als consumenten kiezen voor een goede rijschool. “Het is schrijnend dat circa 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70 procent van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50 procent) een einde betekent aan de langere wachttijden.”

Het is bekend dat sommige rijscholen van het praktijkexamen hun verdienmodel hebben gemaakt. Kandidaten worden zo snel mogelijk op examen gestuurd, terwijl ze er nog niet klaar voor zijn. Volgens woordvoerster Irene Heldens komt het regelmatig voor dat kandidaten wel zeven ingrepen nodig hebben om weer veilig terug te komen bij het examencentrum.

Daarom blijft het CBR jongeren actief voorlichten over de keuze van een goede rijschool, via social media, onze cbr.nl/rijbewijstips en, binnenkort, een vernieuwde website met een rijschoolkiezer.” Hoe deze er precies uit komt te zien, laat het CBR nog weten.

Deel dit bericht