Wat voor rijopleiding?

Rijlessen van 2 uur (blokuren) zijn veel effectiever dan rijlessen van een uur. Rijlessen die langer dan 2 uur duren zijn voor de meeste cursisten juist weer minder effectief.

Welke rijopleiding in Amsterdam past het beste bij jou

Het is verstandig om vooraf te bepalen wat voor soort rijopleiding je wilt volgen. Wil je zo snel mogelijk op pad of heb je alle tijd met het behalen van het rijbewijs? Hoe snel je je rijbewijs haalt is geheel afhankelijk van wat jij wilt. Veruit de meeste leerlingen kiezen voor een reguliere rijopleiding. Je volgt 1 of meerdere keren per week rijles en je werkt zo naar je tussentijdse-toets en praktijkexamen toe. Hou met de planning rekening dat de wachttijd om een tussentijdse toets en praktijkexamen te reserveren gemiddeld 8 tot 10 weken is! Het komt er op neer dat je vanaf het moment van reserveren nog 2 tot 3 maanden moet wachten tot je praktijkexamen kan doen.

Duur en frequentie van de rijles

Rijlessen van 2 uur (blokuren) zijn veel effectiever dan rijlessen van een uur. Rijlessen die langer dan 2 uur duren zijn voor de meeste curisten juist weer minder effectief. Het is na 2 uur moeilijk je concentratie vast te blijven houden en nieuwe informatie op te nemen. We proberen oververmoeidheid tijdens het autorijden te voorkomen.

Rijbewijs halen in 3 of 4 maanden

Gaat een spoedopleiding te snel. Kies er dan voor om je rijbewijs te halen in 3 of 4 maanden. Je haalt dan sneller je rijbewijs, je kunt starten zonder theorie certificaat en het is heel goed te combineren met je werk. Onze ervaring is dat leerlingen die een langere periode lessen, met minder lessen op examenniveau zijn omdat alle lesstof beter kan worden verwerkt.

Snelcursus in 8 tot 10 weken

Snel je rijbewijs halen kan ook: bijvoorbeeld in 8 tot 10 weken. Voor meer informatie zie snelcursus. Denk ook aan het volgende: een versnelde rijopleiding vereist een hele andere discipline dan twee uur rijles per week; niet alle soorten rijopleidingen passen bij alle leerlingen.

Neem meerdere malen per week rijles

Niet alleen heb je dan sneller je rijbewijs, je zal uiteindelijk ook minder rijlessen nodig hebben. Als je 1 x per week een uur rijles neemt wordt je rijbewijs halen een erg lang verhaal en is het gevaar groot dat je je motivatie kwijt raakt. Je bent meer dan de helft van je rijles tijd kwijt aan herhalen. Hierdoor blijft er veel minder lestijd over voor het aanleren van nieuwe dingen en heb je dus meer rijlessen nodig dan noodzakelijk. Rijlessen van 120 minuten zijn daarom veel effectiever dan een rijles van 1 uur! We raden je aan 2 maal per week een rijles te nemen indien je de tijd en de financiële middelen hebt. Bijvoorbeeld 2 x 2 uur.

Volg je rijopleiding zoveel mogelijk overdag als dit mogelijk is. In het begin is het niet zo erg, maar hoe verder je vordert in je rijopleiding, hoe belangrijker het wordt dat je complexe verkeerssituaties oefent. Een examinator verwacht dat je ook complexe verkeerssituaties zelfstandig en veilig oplost. Omdat je deze verkeerssituaties in de verkeersdrukte overdag vaker tegenkomt dan in de avonduren, zijn je rijlessen overdag waardevoller omdat je in deze rijlessen meer verkeerssituaties kunt trainen.