Theorie-examen

Voor het afleggen van het CBR praktijkexamen of tussentijdse toets moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat!

Eerst je theorie-examen halen

Vanwege de lange doorlooptijden bij het CBR is het belangrijk dat je zo snel als mogelijk je theorie-examen gaat reserveren. Kijk in het hele land, daar maak je kans op een vroegere data. 

Je kunt zelf bepalen wanneer en waar je het theorie-examen wilt doen. Bij het maken van de reservering moet je direct betalen, via IDEAL, dit kan als je internet bankiert bij ABN AMRO, ING, Fortis, Rabobank en SNS bank. Je hebt een persoonlijke DigiD nodig om op jouw naam een theorie-examen te reserveren. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan vijf dagen duren. Hou daar rekening mee. Je reservering kun je verplaatsen tot een week voor de examendatum, annuleren kan alleen onder bepaalde voorwaarden. In onze theorie webshop vind je theorie boeken, online examen trainingen en internet opleidingen voor je autorijbewijs.

Zo kun je online je theorie-examen aanvragen

 • Ga naar Mijn CBR en log in met DigiD.
 • Kies ‘Theorie-examen reserveren’.
 • Volg de instructies op het scherm.
 • Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
 • Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
 • Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.
 • Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet.
 • Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.

Kan ik mijn al gereserveerde theorie-examen nog annuleren?

Een gereserveerd theorie-examen kun je eenmalig verzetten. Neem daarvoor contact op met het CBR.

Kandidaten bladeren vanaf 1 juli door theorie-examen

Bladeren door het theorie-examen auto, motor en bromfiets. Vanaf 1 juli kan het. Ook kunnen kandidaten examenvragen markeren. Zo kan een kandidaat deze vraag op een later moment nog eens bekijken. Er is geen antwoordtijd per vraag ingesteld. De kandidaat kan zijn examentijd dus zelf indelen en ziet boven in het scherm hoeveel tijd hij nog heeft voor het examen. Het examenonderdeel ‘Gevaarherkenning’ in het theorie-examen voor de auto krijgt deze opties niet. Er verandert niets aan de inhoud van de theorie-examens. De blader- en markeermogelijkheid in het examen is eerder al getest en kandidaten zijn er heel tevreden over. Het CBR kijkt intussen naar de mogelijkheden voor de volgende verbetering van het theorie-examen, bijvoorbeeld een vraag waarbij de kandidaat het antwoord aanwijst in een afbeelding.

Het CBR voert twee nieuwe soorten vragen in de theorie-examens in

De zogenoemde single-sleepvraag en de hotspotvraag. Dit is het gevolg van een goed verlopen pilot.

Hotspotvraag

Bij de hotspotvraag geeft de kandidaat antwoord op een examenvraag door het aantikken van een afbeelding, bijvoorbeeld een verkeersbord of dashboardsymbool.

Single-sleepvraag

Bij de single-sleepvraag sleept de kandidaat het juiste antwoord naar een plaats in een afbeelding. Deze vraag lijkt op de sleepvraag die al sinds januari 2017 in het examen zit. In het theorie-examen krijgen de kandidaten maximaal vier vragen in een nieuwe vorm, dit kunnen er dus bij het nieuwe examen minder zij

Vanaf de eerste week van december 2017 worden de nieuwe vraagtypen opgenomen in de lesmethodiek van VekaBest (Auto, Motor en Bromfiets). Leerlingen kunnen direct al trainen met deze moderne methodiek en daarmee de slaagkans vergroten.

Hoe gaat het op het examencentrum?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. Neem een geldig  identificatiebewijs (geen kopie) en je reserveringsnummer mee. Het reserveringsnummer staat in de uitnodigingsbrief die je hebt ontvangen.Bij het CBR meld je je aan bij de aanmeldzuil. Toets het reserveringsnummer in en controleer je gegevens.

Dan stop je je spullen in een locker

Houd je ID-bewijs en reserveringsnummer bij je. In de locker moet: jassen, tassen, horloges, elektronische apparatuur (ook mobieltjes) en ook metalen voorwerpen (sleutels, broekriem).

Even wachten

Neem plaats in de wachtruimte en wacht daar tot je aan de beurt bent. Je ziet je reserveringsnummer op de schermen verschijnen. Volg de aanwijzingen op de schermen

Neem de tijd om de stof te kun­nen leren en oefenen

Er zijn veel hoofdstukken die je moet leren en oefenen, deze kun je niet in een dag in je hoofd stam­pen. Neem hier echt ruim de tijd voor, het liefst enkele weken. De huiswerkbelasting is ongeveer 30/40 uur. Uiterlijk voor je 15e rijles moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen!

Zo gaat het bij het theorie-examen

In de examenzaal

Neem plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je ID bewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’.Volg de instructies op de schermen.

 • Je doet examen in je eigen unit op een touch-screen. Je theorie-examen duurt ongeveer 20-30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar.
 • Je krijgt eerst uitleg op het scherm en een oefenvraag
 • Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen.
 • Zolang de tijdbalk loopt kun je de opgaven beantwoorden. Je kunt niet terug in het examen.
 • Je kunt eventueel sneller naar de volgende vraag door op de knop “Volgende” te drukken. Doe je dit niet dan verschijnt de volgende vraag automatisch nadat de tijd verstreken is. Geef je niet op tijd antwoord dan is de vraag fout.
 • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie.Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.

Het theorie-examenvoor de auto bestaat uit twee delen

1. Gevaarherkenning

Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.

2. Verkeersregels en verkeersinzicht

Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Individuele begeleid examen

Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. De vragen en antwoorden kunnen voorgelezen worden door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

De uitslag

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien. Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier korte tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt. Je krijgt de uitslag ook per e-mail toegestuurd. Zodra je deze mail hebt ontvangen, kun je een nieuwe afspraak maken. Als je gezakt bent weet je zo waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig.

Zorg dat je je lesstof kent!

Zorg dat je je theorie goed kent. Hoe je je lesstof leert, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.