Milieubewust autorijden

De andere manier van rijden houdt in dat men bewuster met het hoofd en bewuster met de rechtervoet rijdt.

Het nieuwe rijden

Sinds enige tijd is het nieuwe rijden in het leven geroepen voor iedereen die zich gemotoriseerd voortbeweegt. Met het nieuwe rijden is het mogelijk om tot 20% brandstof te besparen op iedere rit. Tevens rijd je een stuk ontspannender en milieubewuster.

Wat houdt het nieuwe rijden in?

De andere manier van rijden houdt in dat men bewuster met het hoofd en bewuster met de rechtervoet rijdt. Door de huidige technische kwaliteiten van de automotoren kun je vaak met minder toeren dezelfde prestaties van de auto verwachten. Dit houdt dus in dat je sneller op kunt schakelen (bij lagere toeren) waardoor de motor minder brandstof verbruikt en dus zuiniger rijdt. Ook bij het afremmen kun je besparen door niet terug te schakelen, maar de auto uit te laten rollen in een hoge versnelling. Hierdoor wordt de brandstoftoevoer afgesloten en dan rij je dus als het ware gratis. Iemand die goed vooruit kijkt, kan op tijd anticiperen op een situatie, en zal wat eerder snelheid minderen, maar uiteindelijk vlotter en flexibeler door het verkeer gaan. Hoe meer verkeersinzicht iemand dus heeft, des te zuiniger hij kan rijden. Daarnaast kan ook het gebruik van de cruisecontrole bijdragen aan brandstofbesparing. Steeds meer auto’s zijn ermee uitgerust. Maar nog niet veel mensen gebruiken deze functie ook.

Er is meer

Niet alleen de manier van autorijden is onderdeel van het nieuwe rijden, maar vooral ook de manier van denken. Veel korte ritjes zijn duurder dan één lange rit. Door handelingen te combineren kun je efficiënter met de auto omgaan en dát bespaart ook. Daarnaast is de staat van de auto ook belangrijk. Voldoende lucht in de banden, geen onnodige ballast, geen ongebruikte fietsdragers of imperials op de auto die voor extra luchtweerstand zorgen, het draagt allemaal bij aan zuiniger rijden en dus aan milieubesparing.

Wel zuinig, maar veel trager

Nee, beslist niet. Al vaker is in een test aangetoond dat een autorit volgens het nieuwe rijden, niet of nauwelijks langer duurt dan een rit waarbij het gaspedaal diep ingetrapt wordt. Uit een test waarbij twee identieke auto’s van Amsterdam-Centrum naar Utrecht-Centrum reden, bleek dat er niet meer dan een paar minuten winst te behalen was door zo vlot mogelijk te rijden ten opzichte van de auto die volgens het nieuwe rijden reed. De besparing van brandstof en een veel relaxtere rit maken dat ruimschoots goed.

Ook voor de leerling automobilist en examenkandidaat

In principe is het natuurlijk slim om zo snel mogelijk te beginnen met het nieuwe rijden. De praktische punten zijn makkelijk onder de knie te krijgen. Hiermee bedoelen we de manier van schakelen en bijvoorbeeld letten op overbodig ballast. Echter is voor het anticiperen en vooruitkijken wel een bepaalde mate van ervaring nodig. Deze ervaring doe je op door veel te rijden.

Er zijn voldoende voorbeelden van het nieuwe rijden te bedenken die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan het doorschakelen naar de vijfde versnelling bij ca. 70 km/u. Dat kan bij veel auto’s prima, maar heeft op een korte invoegstrook waar vlot snelheid gemaakt moet worden niet de voorkeur. Het is dan belangrijk een goed verkeersinzicht te hebben en niet klakkeloos het nieuwe rijden toe te passen.

Het is dan eigenlijk aan de rijschool te bepalen in hoeverre ze het nieuwe rijden toe past in haar rijlessen. Het verschilt natuurlijk per leerling hoe ze het bovenstaande inzicht kunnen hanteren.

De beoordeling:

Het CBR is zeker voorstander van het nieuwe rijden en was mede betrokken bij de introductie van het systeem. Zowel in theorie- als praktijkexamens wordt er aandacht aan besteed. De beoordeling of iemand tijdens een praktijkexamen volgens het nieuwe rijden rijdt heeft echter niet de hoogste prioriteit.

Milieubewust autorijden

7 tips om milieuvriendelijker te rijden

 1. Beperk het gebruik van de auto voor korte afstanden
 2. Matig je snelheid en anticipeer op het verkeer
 3. Zorg voor de juiste bandenspanning en regelmatig onderhoud
 4. Schakel tijdig naar een hogere versnelling
 5. Vermijd stationair draaien van de motor
 6. Vermijd overbodig gewicht
 7. Beperk het gebruik van elektrische accessoires en airco

Denk ook aan het milieu als je een nieuwe auto koopt!

 • Kies voor een alternatief voertuig (LPG, elektrisch voertuig, hybride wagen)
 • Kies een benzineauto met een lichte motor. Die is minder gevoelig voor de rijstijl.
 • Als je een diesel koopt, kies dan een type met directe brandstofinjectie.
 • Koop een auto met een groen energielabel: deze is zuiniger dan auto’s met een rood label.
 • Als je zelden of nooit lange afstanden rijdt, koop dan een wagen zonder airco.