Wil jij van je rijangst af?

Hoe we je rijangst aanpakken en het begeleidingsplan. Het vooraf invullen van een (online) aanmeldformulier geeft een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis van je rijangst.

Vanwege een lange wachtlijst kunnen wij op dit moment helaas geen nieuwe cliënten meer aannemen!

Verschijnselen rijangst en aanpak

 • Bang dat de motor afslaat, bang om in te parkeren, bang voor parkeergarages
 • Bang om het inzicht te missen op grote rotondes, kruispunten, drukke verkeerssituaties
 • Bang om niet te kunnen in- of uitvoegen als het druk is
 • Bang om opeens niet meer te weten wat te doen
 • Bang om een ongeluk te veroorzaken met je kinderen achterin de auto

Test je rijangst!

Heb ik echt rijangst? Waar/Niet waar

 • Door mijn rijangst kan ik moeilijk mijn beroep uitoefenen
 • Door mijn rijangst bezoek ik minder vaak mensen en instanties dan ik zou wensen
 • Door mijn rijangst vermijd ik geregeld auto te rijden
 • Door mijn rijangst ben ik aangewezen op anderen
 • Door mijn rijangst ben ik onzeker over mijzelf geworden
 • Ik durf niet eerlijk uit te komen voor mijn rijangst tegenover anderen
 • Als ik met de auto zou moeten rijden, ben ik van tevoren al onrustig
 • Ik neem als gevolg van mijn angst andere routes dan wanneer ik geen angst zou hebben
 • Op snelwegen durf ik vaak niet in te halen

Als je meer dan twee zinnen met ‘waar’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk hinderlijke rijangst. Je behoort tot de groep mensen die enige hulp nodig heeft om deze rijangst te overwinnen.

Aanpak met rijangst cliënten

Het vooraf (online) invullen van een aanmeldformulier geeft een goed beeld van de ontstaan geschiedenis van je rijangst en is een goede voorbereiding op de eerste afspraak met je rijangstcoach. Zo kunnen we je een persoonlijk advies geven over het vervolg en plan van aanpak van de rijangst cursus. We bespreken de situaties waar je meer moeite mee hebt en gaan alle punten na waar we tijdens de rijangst begeleiding meer aandacht aan moeten besteden. Onze autorijschool in Amsterdam heeft ervaring met cliënten met rijangst.

De verdere aanpak is individueel gericht en naar aanleiding van je persoonlijke situatie. Stap voor stap krijg je een intensieve training en begeleiding op het gebied van rij- en kijktechniek, waarnemen en begrijpen, en van assertiviteit en samenwerking in het verkeer. We zoeken lastige verkeerssituaties op om je weer te laten wennen aan het verkeer. Moeilijke onderdelen als bijvoorbeeld inparkeren, achteruitrijden en invoegen op de snelweg nemen we rustig met je door tot je het zelfstandig en met zelfvertrouwen kunt uitvoeren. Ook leer je angstige en irreële gedachten om te vormen tot reële gedachten. Wanneer je er klaar voor bent dan melden wij jou ook aan voor het faalangstexamen van het CBR.

Ons doel is ervoor te zorgen dat jij zelfstandig en met een goed gevoel leert rijden, gebaseerd op zelfvertrouwen, een soepele rijstijl en goede waarnemingstechniek. Het zal soms moeilijk zijn om over je rijangst heen te stappen. In de periode van de rijangst cursus zal er daarom regelmatig geoefend moeten worden. Maar angstklachten zoals rijangst hebben een goede prognose. Als je omgeving meldt dat na een half uurtje autorijden ‘het allemaal vanzelf wel weer terugkomt’, begrijpen ze jouw ervaringswereld niet! Veel mensen met een rijbewijs durven niet meer te rijden, dat is geen schande. Neem de stap en maak vrijblijvend een afspraak. De kosten voor rijangstbegeleiding vind je op de pagina tarieven.

Aanmeldprocedure rijangstbegeleiding

Na het ontvangen van het (online) aanmeldformulier nemen we contact met je op en wordt er een afspraak gemaakt voor de eerste rijangstbegeleiding met je rijangstcoach.