De meest gestelde vragen?

FAQ. Heb je vragen? Bij de veelgestelde vragen vind je de antwoorden op vragen die we regelmatig krijgen.

Algemeen

Ik heb een rijbewijs maar ik ben bang en durf niet meer auto te rijden?

Veel mensen met een rijbewijs vragen ons om advies, rijangst is een veel voorkomend probleem. Overweeg je een rijangst opfriscursus te volgen, er zijn vele vormen van rijangst, die allemaal even vervelend zijn. Op de pagina verschijnselen rijangst en aanpak vind je meer informatie over onze specifieke en persoonlijke aanpak bij de verschillende vormen van rijangst. Het vooraf (online) invullen van een intakeformulier geeft een goed beeld van de ontstaan geschiedenis van je rijangst en is een goede voorbereiding op de eerste afspraak met je rijangst coach. Zo kunnen we je een persoonlijk advies geven over het vervolg en plan van aanpak van de rijangst cursus. We bespreken de situaties waar je meer moeite mee hebt en gaan alle punten na waar we tijdens de rijangst begeleiding meer aandacht aan moeten besteden.

Een BOVAG rijschool waarom is dat belangrijk?

Rijles nemen bij een BOVAG-rijschool garandeert je van deskundige instructeurs, goed onderhouden lesauto’s, inzicht in je vorderingen, een betrouwbare lesovereenkomst en een goed slagingspercentage. Daarnaast zorgt het BOVAG Garantiefonds Rijscholen ervoor dat je altijd een vooruitbetaalde opleiding kunt afmaken bij een andere BOVAG-rijschool, mocht de betreffende rijschool onverhoopt failliet gaan.

Ben ik wel goed verzekerd tijdens de rijlessen?

Wij hebben een speciale verzekeringspolis van Bovemij verzekeringen afgesloten. Deze polis is goedgekeurd door de BOVAG branche organisatie. Hierdoor ben volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing zijn.

Waarom moet ik de rijschool machtigen met mijn DigiD?

Voordat de rijschool je tussentijdse toets en/of praktijkexamen voor jou gaat aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging.

Wat is rijbwijs B?

Met Rijbewijs B mag u een personenauto t/m 3.500 kg besturen en maximaal acht personen vervoeren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag u met alleen rijbewijs B ook een aanhanger aan de auto koppelen. Zolang het ledig gewicht plus het laadvermogen van de aanhanger maar minder is dan 750 kg. Het trekken van een zwaardere aanhangwagen met alleen rijbewijs B, is ook toegestaan als: 1. het ledig gewicht plus het toegestane laadvermogen van de aanhanger minder is dan het ledig gewicht (kentekengewicht) van de trekauto; én 2. het toegestane gewicht van de totale combinatie niet meer dan 3.500 kg is. Voor zwaardere aanhangers en/of een hoger combinatiegewicht is rijbewijs E (‘achter B’) vereist.

Mag ik ook in het buitenland begeleid rijden?

Nee, dat mag niet. Zodra je geslaagd bent, is het alleen binnen Nederland toegestaan om als 17-jarige met coach auto te rijden.

Wat is een Gezondheidsverklaring?

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op. 

Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring). 

 Zonder deze Gezondheidsverklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden!

Om geen vertraging in het reserveringsproces op te lopen, is het belangrijk dat de gezondheidsverklaring aan het begin van je rijopleiding wordt ingediend.

Meer weten over het indienen van een Gezondheidsverklaring?

Alle informatie vind je op onze webpagina Gezondheidsverklaring

Inloggegevens rijlesplanner

Er wordt een account voor je aangemaakt in onze online rijlesplanner. Je krijgt vervolgens een inlogcode gemaild. Deze inlogcode kun je activeren.

Ik ben mijn inloggegevens kwijt

Je kunt deze opnieuw bij ons opvragen. De nieuwe inloggegevens worden per e-mail verzonden.

Waar kan ik inloggen in de rijlesplanner?

Via de volgende link kun je inloggen in je rijlesplanner: https://www.planrijles.nl

Wat is het rijschoolnummer van Rijschool Overtoom?

Het rijschoolnummer van Rijschool Overtoom is 2186K2. Dit nummer heb je nodig wanneer je de rijschool wilt machtigen om voor jou een tussentijdse toets en/of praktijkexamen aan te vragen.

Rijlessen

In wat voor auto krijg ik les?

We geven rijles in verschillende merken auto’s van klein tot groot allemaal gekeurd, milieuvriendelijk en veilig.

Waarom een proefles?

Een proefles is belangrijk om te bepalen of je je prettig voelt bij onze rijschool. Klikt het dan geven we je een deskundig advies over een persoonlijk aangepast lesplan.

Kan ik meteen beginnen met rijles?

Ja. Je kunt meteen starten. Meld je aan en één van onze medewerkers reserveert telefonisch een vrijblijvende proefles. Soms hanteren we een wachtlijst.

Krijg ik rijles van dezelfde rijinstructeur/trice?

Ja. Maar het kan voor komen dat er een rijintructeur/trice ziek is dan worden de rijlessen (mits mogelijk)overgenomen door een andere rijinstructeur/trice.

Kan ik zelf bepalen wanneer ik rijles krijg?

Ja. Je kunt zelf, samen met je rij-instructeur/trice of met een medewerker van de rijschool je lesuren vooruit inplannen

Kan ik ook in mijn eigen tempo (niet snel) bij jullie rijschool lessen?

Ja. Wil je in je eigen tempo je rijopleiding volgen dan kan dit natuurlijk ook. Voor sommige leerlingen is het zelfs beter om meer tijd voor je rijopleiding uit te trekken. Alle mogelijkheden van een spoedopleiding of in je eigen tempo lessen, worden uitvoerig met je besproken, de keuze is aan jou.

Ik wil snel mijn rijbewijs halen kan dat?

Ja. Met de Snelcursus kun je in 8 tot 10 weken tijd je rijbewijs halen.

Is het mogelijk om in één week meerdere rijlessen bij jullie rijschool te nemen?

Ja. Mits er geen wachtlijst is en er op rekening gereden wordt!

Is het mogelijk om op zaterdag rijles te krijgen?

Ja. We geven rijles op zaterdag. Van 8:00 uur tot 18:00 uur.

Is het mogelijk in de avonduren les te krijgen?

Ja. We geven rijles tot 21.00 uur.

Hoeveel rijlessen heb ik ongeveer nodig om de eerste keer voor mijn rijexamen te kunnen slagen?

De BOVAG gaat er van uit dat iemand van 18 jaar ongeveer 40 rijlessen nodig heeft en elk jaar dat iemand ouder is, je één rijles meer nodig hebt.

Als ik bij jullie rijschool begin met rijlessen moet ik dan geslaagd zijn voor het theorie examen?

Nee. Je moet geslaagd zijn voor je theorieexamen op de dag dat je gaat afrijden of voor je tussentijdse toets. Ons advies is om je theorie-examen bij het starten van je rijopleiding te reserveren! Wachttijd 3/4 weken.

Vanaf 16,5 jaar rijles?

1.Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen. 2. Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen. 3. Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen. 4. Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach. 5. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Ik heb rijles bij een andere rijschool en wil van rijschool veranderen?

Dat is mogelijk een groot gedeelte van onze leerlingen heeft eerst bij een andere rijschool rijlessen gevolgd.

Hoe lang van te voren kan ik een rijles annuleren?

Het annuleren van een rijles dient minimaal 24 uur voor aanvang te geschieden. Een rijles die korter dan 24 uur voor aanvang is geannuleerd, wordt volledig in rekening gebracht.

Word ik thuis opgehaald en weer afgezet?

Als je woonachtig bent binnen onze werkregio word je thuis opgehaald en weer thuis afgezet. Het is ook mogelijk met je rijintructeur een vooraf afgesproken opstapplaats af te spreken.

Kan ik ook rijles krijgen van een vrouw?

Ja, Er zijn meerdere rij-instructrices werkzaam bij rijschool Overtoom.

Tarieven

Wat kost een proefles?

Wil je eerst kennis maken met Rijschool Overtoom? Dan kun je gebruik maken van een vrijblijvende proefles! Kosten €40,00. Tijdens deze rijles maak je kennis met de instructeur, de lesauto, onze rijschool en krijg je direct inzicht in je rijvaardigheden. Na afloop krijg je een persoonlijk opleidingsadvies voor het behalen van je rijbewijs.

Wat kost een rijles?

De prijs van een rijles van 60 min. is € 52,00. De pakketten geven korting bij aanschaf van meerdere rijlessen tegelijk. Hoe groter het pakket hoe goedkoper de prijs per rijles.

Krijg ik dan een uur rijles?

Wij geven rijlessen van 2 uur aaneengesloten. Rijlessen van 120 minuten zijn veel effectiever dan rijlessen van een uur!

Wat kost een rijlespakket?

Door middel van de proefrijles worden de kosten berekend voor je rijopleiding. De kosten van een rijopleiding zijn dus afhankelijk van je eigen rijvaardigheden. De pakketten geven korting bij aanschaf van meerdere rijlessen tegelijk. Hoe groter het pakket hoe goedkoper de prijs per rijles (zie tarieven).

Wat zijn de kosten voor rijangstbegeleiding?

De kosten voor 90 min. rijangstbegeleiding zijn € 79,50 (zie tarieven)

Kan ik per rijles betalen?

Ja, deze kun je via je eigen rijlesplanner vooraf betalen met IDeal.

Wat kost een theorie-examen?

Een theorie-examen kun je zelf aanvragen via mijncbr.nl. De kosten hiervan bedragen €34,50. Als de rijschool het theorie-examen voor je reserveerd zijn de kosten €39,50 (zie theorie-examen in het menu Rijopleidingen). In alle rijlespakketten zit het eerste theorie-examen inbegrepen, de rijschool reserveert het theorie-examen.

Wat kost een tussentijdse toets?

De kosten voor een tussentijdse toets zijn € 230,00 (inclusief voorrijden).

Wat kost een rijexamen?

De kosten voor het Praktijkexamen zijn € 260,00 (inclusief voorrijden).

Examens

Theorieexamen, hoeveel fouten mag je hebben?

Het onderdeel theorievragen bevat in totaal veertig vragen, dertig over Verkeersregels en tien vragen over Verkeersinzicht. Van deze veertig vragen moet je er 35 goed hebben. Je mag in dit onderdeel dus maximaal vijf vragen fout beantwoorden. Bij gevaarherkenning krijg je 25 vragen, waarvan je er 13 of meer goed moet hebben. Hier mag je dus maximaal twaalf fouten maken.

Hoe lang is een theoriecertificaat geldig?

1,5 jaar

Hoe snel kan ik voor de eerste keer een praktijkexamen doen?

De wachttijd voor het 1e praktijkexamen is gemiddeld 8 tot 10 weken.

Als ik zak voor mijn praktijkexamen, hoe snel kan ik dan op herexamen?

De wachttijd voor een herexamen 5 tot 6 weken. Het CBR heeft als regel dat wanneer je zakt, je 2 weken moet wachten op opnieuw rijexamen te mogen doen.

Is het mogelijk met het openbaar vervoer naar het CBR te komen?

Ja, met bus 19 en 192 (Naritaweg 150 1040 HA Amsterdam)

Wat is een TTT (tussentijdse toets)?

Een tussentijdse toets is een proefexamen afgenomen door het CBR. (tegen betaling). Ben je op 3/4 deel van je rijopleiding dan is dat een goed moment voor deze toets. Bij deze toets bekijkt de examinator hoe ver je bent met je rijopleiding, aan welke punten moet je nog werken. Tijdens deze toets doe je minimaal 2 bijzondere verrichtingen waar je voor kunt slagen en bij het volgende examen dan vrijstelling voor hebt.

Wat neem je mee naar het praktijkexamen?

De oproepkaart (krijg je gemaild van CBR), een geldig theoriecertificaat voor de categorie B, eventueel het adviesformulier van je tussentijdse toets, een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs

Hoelang duurt een rijexamen?

Het praktijkexamen duurt normaal gezien vijfenvijftig minuten. Hierin zitten ook het voorbereidend gesprek en de nabespreking van het examen zelf. In principe moet je erop rekenen dat je gemiddeld een half uur tot drie kwartier je vaardigheden kunt laten zien aan de examinator. Je mag gerust zelfverzekerd zijn dit zal je rijstijl goed doen. Normaliter mag de instructeur meerijden tijdens het examen. Sommige mensen vinden dit prettig anderen hebben dit liever niet. Toch raden we je aan, wanneer dit mogelijk is, je instructeur mee te laten instappen. Ook hij of zij kan je na het examen precies vertellen wat je goed of juist minder goed hebt gedaan.

Wat is er anders aan het faalangstexamen?

Je krijgt een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen.

Hoelang duurt een faalangstexamen?

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen.

Waar koop ik een theorieboek en oefenexamens?

Ter voorbereiding op het theorie-examen kan gebruik worden gemaakt van de theorie webshop van Rijschool Overtoom. Deze theorie webshop biedt een breed scala aan leermiddelen, zowel digitaal als in boekvorm. Er kan direct worden afgerekend via iDEAL.

Wat is het rijschoolnummer van Rijschool Overtoom?

Het rijschoolnummer van Rijschool Overtoom is 2186K2. Dit nummer heb je nodig wanneer je de rijschool wilt machtigen om voor jou een tussentijdse toets en/of praktijkexamen aan te vragen.

Wat is het slagingspercentage van Rijschool Overtoom?

 

Kan ik mijn al gereserveerde theorie-examen nog annuleren?

Een gereserveerd theorie-examen kun je niet meer afzeggen. Dit staat ook in de voorwaarden waarmee je akkoord gaat als je reserveert. Je kunt wel je examendatum verzetten via Mijn CBR.

Als jouw rijschool heeft gereserveerd, neem dan contact op met jouw rijschool.