De meest gestelde vragen?

FAQ. Heb je vragen? Bij de veelgestelde vragen vind je de antwoorden op vragen die we regelmatig krijgen.

Algemeen

Veel mensen met een rijbewijs vragen ons om advies, rijangst is een veel voorkomend probleem. Overweeg je een rijangst opfriscursus te volgen, er zijn vele vormen van rijangst, die allemaal even vervelend zijn. Op de pagina verschijnselen rijangst en aanpak vind je meer informatie over onze specifieke en persoonlijke aanpak bij de verschillende vormen van rijangst. Het vooraf (online) invullen van een intakeformulier geeft een goed beeld van de ontstaan geschiedenis van je rijangst en is een goede voorbereiding op de eerste afspraak met je rijangst coach. Zo kunnen we je een persoonlijk advies geven over het vervolg en plan van aanpak van de rijangst cursus. We bespreken de situaties waar je meer moeite mee hebt en gaan alle punten na waar we tijdens de rijangst begeleiding meer aandacht aan moeten besteden.

Rijles nemen bij een BOVAG-rijschool garandeert je van deskundige instructeurs, goed onderhouden lesauto’s, inzicht in je vorderingen, een betrouwbare lesovereenkomst en een goed slagingspercentage. Daarnaast zorgt het BOVAG Garantiefonds Rijscholen ervoor dat je altijd een vooruitbetaalde opleiding kunt afmaken bij een andere BOVAG-rijschool, mocht de betreffende rijschool onverhoopt failliet gaan.

Wij hebben een speciale verzekeringspolis van Bovemij verzekeringen afgesloten. Deze polis is goedgekeurd door de BOVAG branche organisatie. Hierdoor ben volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing zijn.

Voordat de rijschool je tussentijdse toets en/of praktijkexamen voor jou gaat aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging.

Met Rijbewijs B mag u een personenauto t/m 3.500 kg besturen en maximaal acht personen vervoeren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag u met alleen rijbewijs B ook een aanhanger aan de auto koppelen. Zolang het ledig gewicht plus het laadvermogen van de aanhanger maar minder is dan 750 kg. Het trekken van een zwaardere aanhangwagen met alleen rijbewijs B, is ook toegestaan als: 1. het ledig gewicht plus het toegestane laadvermogen van de aanhanger minder is dan het ledig gewicht (kentekengewicht) van de trekauto; én 2. het toegestane gewicht van de totale combinatie niet meer dan 3.500 kg is. Voor zwaardere aanhangers en/of een hoger combinatiegewicht is rijbewijs E (‘achter B’) vereist.

Nee, dat mag niet. Zodra je geslaagd bent, is het alleen binnen Nederland toegestaan om als 17-jarige met coach auto te rijden.

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op.

Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring).

Zonder deze Gezondheidsverklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden!

Om geen vertraging in het reserveringsproces op te lopen, is het belangrijk dat de gezondheidsverklaring aan het begin van je rijopleiding wordt ingediend.

Meer weten over het indienen van een Gezondheidsverklaring?

Alle informatie vind je op onze webpagina Gezondheidsverklaring

Er wordt een account voor je aangemaakt in plango. Je krijgt vervolgens een inlogcode gemaild. Deze inlogcode kun je activeren.

Het rijschoolnummer van Rijschool Overtoom is 2186K2. Dit nummer heb je nodig wanneer je de rijschool wilt machtigen om voor jou een tussentijdse toets en/of praktijkexamen aan te vragen.

Rijlessen

We geven rijles in verschillende merken auto’s van klein tot groot allemaal gekeurd, milieuvriendelijk en veilig.

Een proefles is belangrijk om te bepalen of je je prettig voelt bij onze rijschool. Klikt het dan geven we je een deskundig advies over een persoonlijk aangepast lesplan.

Ja. Je kunt meteen starten. Meld je aan en één van onze medewerkers reserveert telefonisch een vrijblijvende proefles. Soms hanteren we een wachtlijst.

Ja. Maar het kan voor komen dat er een rijintructeur/trice ziek is dan worden de rijlessen (mits mogelijk) overgenomen door een andere rijinstructeur/trice.

Ja. Je kunt zelf, samen met je rij-instructeur/trice of met een medewerker van de rijschool je lesuren vooruit inplannen

Ja. Wil je in je eigen tempo je rijopleiding volgen dan kan dit natuurlijk ook. Voor sommige leerlingen is het zelfs beter om meer tijd voor je rijopleiding uit te trekken. Alle mogelijkheden van een spoedopleiding of in je eigen tempo lessen, worden uitvoerig met je besproken, de keuze is aan jou.

Ja. Mits er geen wachtlijst is en er op rekening gereden wordt!

Ja. We geven rijles op zaterdag. Van 8:00 uur tot 16:00 uur.

Ja. We geven rijles tot 20.00 uur.

De BOVAG gaat er van uit dat iemand van 18 jaar ongeveer 40 rijlessen nodig heeft en elk jaar dat iemand ouder is, je één rijles meer nodig hebt.

Nee. Je moet geslaagd zijn voor je theorie-examen op de dag dat je gaat afrijden of voor je tussentijdse toets. Ons advies is om je theorie-examen voor het starten van je rijopleiding te reserveren! Vanwege de lange doorlooptijden bij het CBR  is het belangrijk dat je zo snel als mogelijk een theorie-examen gaat reserveren!

1.Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen. 2. Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen. 3. Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen. 4. Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach. 5. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Dat is mogelijk een groot gedeelte van onze leerlingen heeft eerst bij een andere rijschool rijlessen gevolgd.

Het annuleren van een rijles dient minimaal 24 uur voor aanvang te geschieden. Een rijles die korter dan 24 uur voor aanvang is geannuleerd, wordt volledig in rekening gebracht.

Als je woonachtig bent binnen onze werkregio word je thuis opgehaald en weer thuis afgezet. Het is ook mogelijk met je rijintructeur een vooraf afgesproken opstapplaats af te spreken.

Ja, Er zijn meerdere rij-instructrices werkzaam bij rijschool Overtoom.

Tarieven

Wil je eerst kennis maken met Rijschool Overtoom? Dan kun je gebruik maken van een vrijblijvende proefles! Kosten €40,00. Tijdens deze rijles maak je kennis met de instructeur, de lesauto, onze rijschool en krijg je direct inzicht in je rijvaardigheden. Na afloop krijg je een persoonlijk opleidingsadvies voor het behalen van je rijbewijs.

De prijs van een rijles van 60 min. is € 60,00. De pakketten geven korting bij aanschaf van meerdere rijlessen tegelijk. Hoe groter het pakket hoe goedkoper de prijs per rijles.

Wij geven rijlessen van 2 uur aaneengesloten. Rijlessen van 120 minuten zijn veel effectiever dan rijlessen van een uur!

Door middel van de proefrijles worden de kosten berekend voor je rijopleiding. De kosten van een rijopleiding zijn dus afhankelijk van je eigen rijvaardigheden. De pakketten geven korting bij aanschaf van meerdere rijlessen tegelijk. Hoe groter het pakket hoe goedkoper de prijs per rijles (zie tarieven).

De kosten voor 90 min. rijangstbegeleiding zijn € 91,50 (zie tarieven)

Ja, deze kun je in je eigen plango app  vooraf betalen met IDeal.

Een theorie-examen kun je zelf aanvragen via mijncbr.nl. De kosten hiervan bedragen €48,00 die kan je boeken op de site van CBR.

De kosten voor een tussentijdse toets zijn € 275,00 (inclusief voorrijden).

De kosten voor het Praktijkexamen zijn € 305,00 (inclusief voorrijden).

Examens

Je moet per onderdeel een minimum aantal vragen goed hebben om te slagen voor je theorie-examen: Kennis: Je moet 10 van de 12 vragen goed hebben. Inzicht: Je moet 25 van de 28 vragen goed hebben. Gevaarherkenning: Je moet 13 van de 25 vragen goed hebben.

1,5 jaar

Het CBR heeft als regel dat wanneer je de 1e keer zakt, je minimaal 2 weken moet wachten en als je 2 keer of vaker bent gezakt moet je minimaal 7 weken wachten. 

Ja, met bus 19 en 192 (Naritaweg 150 1040 HA Amsterdam)

Een tussentijdse toets is een proefexamen afgenomen door het CBR. (tegen betaling). Ben je op 3/4 deel van je rijopleiding dan is dat een goed moment voor deze toets. Bij deze toets bekijkt de examinator hoe ver je bent met je rijopleiding, aan welke punten moet je nog werken. Tijdens deze toets doe je minimaal 2 bijzondere verrichtingen waar je voor kunt slagen en bij het volgende examen dan vrijstelling voor hebt.

De oproepkaart (krijg je gemaild van CBR) en geldig identiteitsbewijs.

Het praktijkexamen duurt normaal gezien vijfenvijftig minuten. Hierin zitten ook het voorbereidend gesprek en de nabespreking van het examen zelf. In principe moet je erop rekenen dat je gemiddeld een half uur tot drie kwartier je vaardigheden kunt laten zien aan de examinator. Je mag gerust zelfverzekerd zijn dit zal je rijstijl goed doen. Normaliter mag de instructeur meerijden tijdens het examen. Sommige mensen vinden dit prettig anderen hebben dit liever niet. Toch raden we je aan, wanneer dit mogelijk is, je instructeur mee te laten instappen. Ook hij of zij kan je na het examen precies vertellen wat je goed of juist minder goed hebt gedaan.

Je krijgt een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen.

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen.

Ter voorbereiding op het theorie-examen kan gebruik worden gemaakt van de theorie webshop van Rijschool Overtoom. Deze theorie webshop biedt een breed scala aan leermiddelen, zowel digitaal als in boekvorm. Er kan direct worden afgerekend via iDEAL.

Het rijschoolnummer van Rijschool Overtoom is 2186K2. Dit nummer heb je nodig wanneer je de rijschool wilt machtigen om voor jou een tussentijdse toets en/of praktijkexamen aan te vragen.