Wachttijd na afgebroken rijexamen langer

Wachttijd na afgebroken rijexamen langer vanaf 29 oktober

Kandidaten van wie het autopraktijkexamen wordt afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijgen te maken met een langere wachttijd.

Het kan gebeuren dat een rijexamenkandidaat na afloop te horen krijgt dat het niet gelukt is om het roze pasje te bemachtigen. Tegenwoordig gebeurt het echter ook steeds vaker dat de examinator helemaal niet met de kandidaat de weg op durft.

Het CBR gaat ervoor zorgen dat minder kandidaten zich op de weg mogen vertonen door een langere wachttijd in te voeren voor rijexamenkandidaten waarbij het praktijkexamen afgebroken is. Nu mag je na twee weken alweer examen doen (als er plaats is).

Vanaf 29 oktober kunnen kandidaten pas na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om de rijvaardigheid op peil te brengen. Voor andere gezakte kandidaten blijft de verplichte wachttijd 2 weken.

1.679 autopraktijkexamens afgebroken

Het CBR benadrukt al langere tijd het belang van een goede rijopleiding. Die legt namelijk de basis voor een veilig verkeer op de weg. Helaas zien we dagelijks examenkandidaten die tijdens hun rijopleiding niet goed zijn voorbereid op het praktijkexamen voor de auto. Zo hebben de examinatoren in de eerste negen maanden van 2018 in totaal 1.679 autopraktijkexamens afgebroken omdat de kandidaat een direct gevaar vormde voor zichzelf, de meerijdende instructeur, de examinator en het overige verkeer. Het CBR verwacht dat zo´n kandidaat minimaal 6 weken nodig heeft om het gewenste gedrag aan te leren.

Niet alleen bedoeld als straf

Dat is niet alleen bedoeld als straf voor het onvoorbereid op het praktijkexamen komen, maar helpt ook te voorkomen dat teveel beunhazen hun klanten te snel doorsturen naar het CBR. De maatregel van een langere wachttijd is ook bedoeld als steun in de rug voor opleiders, als kandidaten en/of hun ouders druk uitoefenen om te vroeg op examen te gaan. Bijkomend voordeel in deze tijd van economische groei en lange wachttijden is dat de beschikbare examencapaciteit niet onnodig wordt gebruikt door kandidaten die nog niet klaar zijn voor het examen. Het gemiddelde slagingspercentage voor het auto-rijexamen is in de afgelopen jaren weliswaar iets gestegen, maar ligt met gemiddeld 40 tot 50 % toch laag. Door een goede voorbereiding op het examen kan dit percentage hoger worden.

In Noord-Holland (576) en Zuid-Holland (558) werden veruit de meeste afgekapte examens geregistreerd. Het slagingspercentage in die twee provincies is het laagst

Deel dit bericht