Rijbewijs verlengen: hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?

Rijbewijs verlengen

Het rijbewijs is geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet je een nieuw rijbewijs hebben.

Verlopen rijbewijs

Het is strafbaar om te rijden met een verlopen rijbewijs.  Je kunt een boete krijgen als de politie je staande houdt en je geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Geldigheid rijbewijs

Het rijbewijs wordt afgegeven voor een periode van tien jaar. Hierop bestaan enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de aanvrager ouder is dan 65 jaar of op grond van (wijziging van) uw medische situatie. Dan kan een rijbewijs met een kortere geldigheid worden afgegeven.

De geldigheidsduur staat op het rijbewijs. Een rijbewijs dat is verlopen vóór 1 juli 1985 is niet meer te vernieuwen. Je moet dan opnieuw examen doen. Bij nieuwere rijbewijzen is dat niet het geval.

Bij een adreswijziging hoef je geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Dit wordt automatisch aangepast als je je rijbewijs vernieuwt.

Rijbewijs verlengen bij 65 plus

Ben je tussen de 65 en 70 jaar, dan ontvang je bij verlenging een nieuw rijbewijs dat geldig is tot het 75e jaar. Wie ouder is dan 70 jaar, krijgt een rijbewijs dat maximaal vijf jaar geldig is.

Andere rijbewijscategorie

Heb je al een rijbewijs en slaag je voor een andere rijbewijscategorie, dan moet je een nieuw rijbewijs aanvragen. Je mag het voertuig van de nieuwe categorie pas besturen als de nieuwe rijbewijscategorie is bijgeschreven

Deel dit bericht