Verplicht Noodremsysteem voor alle nieuwe auto’s

Akkoord over verplicht Noodremsysteem voor alle nieuwe auto’s

Elke nieuwe auto moet binnenkort een systeem hebben dat aanrijdingen kan voorkomen, zonder dat de bestuurder daar omkijken naar heeft. Zodra de camera en radar zien dat er een botsing dreigt, zal de auto zelf op de remmen gaan staan. Volgens persbureau Reuters zijn veertig landen, waaronder Japan en de leden van de Europese Unie, het hierover eens geworden. In juni zullen ze de knoop doorhakken over de verplichte invoering van deze technologie.

Advanced Emergency Braking System (AEBS)

Het systeem is bekend onder de naam Advanced Emergency Braking System (AEBS), oftewel geavanceerd noodremsysteem. Het is al leverbaar in veel nieuwe personenauto’s, waaronder ook goedkopere en kleinere modellen zoals de VW Polo of Ford Fiesta. Vanaf begin volgend jaar zouden ook alle vrachtauto’s, bussen en bestelwagens ermee moeten worden uitgerust.

Het activeert de rem om een aanrijding te voorkomen dat is alles

AEBS scant de omgeving, onder meer met radar, en rekent razendsnel uit of er gevaar voor een aanrijding is. Bij snelheden tot 60 kilometer per uur kan het systeem zelf ingrijpen. AEBS is vooral bedoeld voor drukke steden. Het activeert de rem om een aanrijding te voorkomen dat is alles. Het zal niet rijden, het zal remmen, zegt VN-afdeling UNECE tegen Reuters.

Volgens de UNECE kwamen in 2016 meer dan 9500 mensen om het leven door auto-aanrijdringen in de EU-steden. In bijna de helft van de gevallen waren de slachtoffers voetgangers.

Deel dit bericht