Vanaf 10 april wordt iedere rijinstructeur door het CBR gecontroleerd

Het CBR gaat vanaf 10 april alle rijinstructeurs standaard controleren op de WRM-bevoegdheid. Rijinstructeurs die aan het begin van het rijexamen geen geldige WRM-pas kunnen tonen, krijgen geen toegang tot de examenruimte en mogen dus ook niet het begin- en eindgesprek met de leerling bijwonen. Hierbij gaat het om examens en toetsen voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

In verschillende praktijkexamencentra vond de proef plaats, waaruit bleek dat examinatoren regelmatig werden geconfronteerd met rijinstructeurs die niet bevoegd waren. Ook kwamen rijinstructeurs niet meer opdagen uit vrees gecontroleerd te worden.

Geen geldige WRM-bevoegdheidspas

Uit de landelijke steekproeven sinds juli 2016 blijkt dat gemiddeld tien rijinstructeurs per maand geen geldige WRM-bevoegdheidspas konden tonen. Naar aanleiding hiervan verzochten de rijschoolbrancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM het CBR om de controle op de bevoegdheid van rijinstructeurs op te voeren.

Professionalisering van de branche

De controles komen voort uit de in 2015 ingevoerde vernieuwde overeenkomst tussen CBR en rijopleider. Hierin wordt benadrukt dat rijinstructeurs bij contact met het CBR altijd een geldige instructeurspas moeten kunnen tonen om leerlingen tijdens praktijkexamens en toetsen te kunnen bijstaan. Hiermee levert het CBR dan ook een bijdrage aan de professionalisering van de branche.

Deel dit bericht