Geen ADHD of ADD meer? Geen rijbewijskeuring meer!

Geen ADHD of ADD meer?

Wie na overleg met een arts voor zijn 16e gestopt is met de behandeling van ADHD of ADD, mag ‘nee’ invullen op de Gezondheidsverklaring van het CBR bij de vraag ‘Heeft u ADHD/ADD?’. Er volgt dan geen rijbewijskeuring meer. Dat is het advies van het CBR.

Het CBR heeft onlangs extra informatie toegevoegd op de pagina voor bestuurders met ADHD of ADD: “Vul nee in als u de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor uw 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. U heeft geen klachten meer en u gebruikt geen medicijnen. Twijfelt u? Dan adviseren we u om eerst te overleggen met uw huisarts.”

Belangenorganisatie Impuls en Woortblind

Belangenorganisatie Impuls en Woortblind is blij met dit advies. Volgens de vereniging was er veel onduidelijkheid over de procedure rond de rijbewijskeuring voor ADHD en ADD. “Oók voor de examenkandidaten die al lang geen last meer hebben van ADHD en ADD”, aldus de vereniging die de belangen behartigt van mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

“Al eerder paste het CBR daarvoor de vraag over ADHD/ADD in de gezondheidsverklaring aan. Maar nog steeds vulden veel mensen hier ‘ja’ in, terwijl ze vaak al enkele jaren geen ADHD-behandeling en geen klachten meer hadden. Het was niet duidelijk wanneer je hier ‘nee’ kon invullen. Daar komt nu een einde aan.”

CBR Enquête

Het CBR heeft onlangs een enquête uitgezet voor mensen met ADHD en ADD. Ook zijn er onderzoeken in het kader van autorijden met epilepsie en diabetes. Deze zijn bedoeld om in kaart te brengen wat de ervaringen zijn van autorijden met deze aandoeningen. Met de uitkomsten wil het CBR de dienstverlening verbeteren en mensen beter informeren en adviseren

Deel dit bericht