Appverbod voor alle voertuigen

Er komt vanaf 1 juli 2019 een appverbod voor het vasthouden van een ‘mobiel elektronisch apparaat’ voor bestuurders van alle type voertuigen, inclusief fietsers. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Telefoongebruik op de fiets veranderd

Sinds 2002 is het al verboden dat degene die een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt. In de loop van 2009 is dit ook voor snorfietsers verboden. Destijds is er niet voor gekozen om dit verbod ook voor fietsers te laten gelden, gezien hun lage snelheid. Inmiddels is het  telefoongebruik op de fiets enorm veranderd, ziet de minister. Dat is mede veroorzaakt door de grote databundels en de populariteit van sociale media.

Appverbod voor alle voertuigen ook voor trambestuurders

Het appverbod geldt straks voor iedereen die een voertuig bestuurt, dus naast fietsers ook voor trambestuurders en bestuurders van alle gehandicaptenvoertuigen. In de auto en andere gemotoriseerde voertuigen was het al niet toegestaan om te appen.

Nog onduidelijk hoe hoog de boete zal uitpakken

De boete daarvoor bedraagt momenteel 230 euro. Het is nog onduidelijk hoe hoog de boete zal uitpakken voor mensen die in of op andere voertuigen hun mobieltje gebruiken. Overigens geldt het appverbod niet als het voertuig stilstaat.

Hoe moet ik nu de weg vinden op de fiets? Maps gebruiken mag niet en een landkaart gebruiken op de fiets gaat ook niet.

Het ministerie van Infrastructuur zegt dat je straks inderdaad niet meer met je telefoon in je hand op je navigatie-app mag kijken. Maar als je je telefoon in een houder op je fiets klikt, mag je er wél op kijken. Voor het invoeren van een navigatieadres moet je dan even afstappen.

Mag je je mobiel nog bedienen als je voor een stoplicht stilstaat?

Ja, als je stilstaat mag je je smartphone of andere mobiel apparaat gewoon vasthouden en bedienen.

Geldt het alleen voor fietsers, of mag ik ook bij het paardrijden of op een skateboard niet meer appen?

Appen mag wel op een paard, mits het niet gevaarlijk is, zegt het ministerie. “Een ruiter is wel een bestuurder, maar niet van een voertuig en valt daarom buiten het verbod.” Het appverbod gaat gelden voor bestuurders van fietsen, snorfietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen en trams.

Skateboards, skelters, stepjes en skeelers vallen niet onder het verbod. Maar de vraag is natuurlijk wel hoe slim het is om op je mobiel te kijken tijdens het skateboarden.

Deel dit bericht