Lange wachttijden CBR bij medische beoordelingen

Het CBR waarschuwt voor lange wachttijden bij de medische beoordelingen. In sommige gevallen loopt de wachttijd op tot zes maanden, terwijl het CBR maximaal 4 maanden heeft gesteld als norm. De lange wachttijd komt door de stijging in het aantal rijexamens en de groei van het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer. Ook voert het CBR een aantal veranderingen door die voor vertraging zorgen. Begin volgend jaar zou de situatie moeten verbeteren.

Het aantal Gezondheidsverklaringen stijgt dit jaar naar circa 650.000, zo’n 8 procent meer dan in 2017. Door de aanhoudende economische groei doen steeds meer mensen rijexamen. Ook het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer blijft toenemen.

Wachttijd kan soms oplopen tot wel zes maanden

Door de stijging in het aantal Gezondheidsverklaringen dat het CBR moet verwerken kan de wachttijd soms oplopen tot wel zes maanden, waar CBR streeft naar maximaal vier maanden. Gevolg is ook dat mensen veel langer moeten wachten als ze het CBR bellen met vragen over hun gezondheidsverklaring. Desondanks krijgt de overgrote meerderheid van de aanvragers (95,5 procent) meteen of ruim op tijd bericht over hun geschiktheid om te mogen rijden, meldt het CBR.

Verbetering van de online dienstverlening

Daarnaast werkt het CBR aan de verbetering van de online dienstverlening. De verandering van systemen, andere manier van werken en de reorganisatie die hiermee samenhangen, is een andere reden voor de vertraging in afhandeling van de Gezondheidsverklaringen.

Vanwege deze veranderingen heeft het CBR meer mensen ingezet. Naar verwachting verbetert de situatie begin volgend jaar: “De vertraging zal dan minder worden en mensen zullen eerder worden geholpen. Het verwerkingsproces is dan volledig geautomatiseerd en de informatie-uitwisseling tussen CBR en artsen vindt dan steeds vaker digitaal plaats waardoor het proces versnelt.”

Manfred Rosenboom, Divisiemanager Rijgeschiktheid, zegt te betreuren dat de wachttijden voor medische beoordelingen zijn opgelopen: “We doen er alles aan om mensen te helpen hun rijbewijs op tijd te vernieuwen. We zetten in op nog meer mensen om de aanvragen sneller te verwerken. Ook bij onze klantenservice hebben we de capaciteit vergroot. Daarnaast werken we aan de structurele verbetering van onze online dienstverlening, waardoor de verwerking in de toekomst aanzienlijk sneller zal gaan. Beide moeten eraan bijdragen dat klanten sneller weten waar ze aan toe zijn,“ aldus

CBR informeert mensen over de vertraging

Mensen die momenteel op een medische beoordeling wachten, zijn door het CBR geïnformeerd over de vertraging. Mensen die nog een medische beoordeling nodig hebben, wordt geadviseerd deze minstens vier maanden voor het verlopen van hun rijbewijs aan te vragen. Website: CBR

 

Deel dit bericht