Autodelen

Autodelen

Een eigen auto voor je deur. Heel handig, maar een eigen auto wordt duur als je de auto maar weinig gebruikt. Je betaalt namelijk wel alle kosten voor de autoverzekering, de apk-keuring en de wegenbelasting. In totaal vaak een flink bedrag voor iets waar je weinig gebruik van maakt. Zonde van het geld. De auto weg doen dan maar? Nee, toch? Je hebt soms echt een auto nodig. Autodelen biedt de oplossing. Je kunt een auto delen met je buurtgenoten en kennissen, of een auto voor een dag huren van een organisatie. Goed voor je portemonnee, en ook nog eens erg duurzaam. Ben je niet bekend met autodelen, de voor- en nadelen en de verschillende aanbieders? Wij hebben alles over autodelen voor je uitgezocht en in dit artikel op een rijtje gezet.

Autodelen: particulier of via organisatie
Het woord autodelen zegt het al: je deelt een auto. Maar hoe werkt dat? Autodelen kun je op twee manieren doen: of je huurt een deelauto via een organisatie of je huurt de auto van een particulier. Je kunt er dus zelf ook voor kunt kiezen om jouw auto te verhuren.

Autodelen via een organisatie
Huur je een deelauto van een organisatie? Dan huur je een van de vele auto’s die zo’n bedrijf 24 uur per dag inzet om te delen. Bij het klassieke autodelen staan de auto’s op vaste plekken in Nederland geparkeerd en moet je de auto hier ook weer terugzetten. Bij oneway carsharing kun je de auto gewoon op een andere plek in de afgesproken zone neerzetten. De deelauto’s worden voor vaste tarieven verhuurd en de deelauto-organisatie is de rechtmatige eigenaar van de auto.

Particulier autodelen
Een tweede optie is particulier autodelen. Particulier autodelen is vergelijkbaar met het klassieke autodelen via een organisatie, maar hierbij verhuurt een particulier zijn of haar auto of leen je de auto van een andere particulier uit de buurt. Je huurt of verhuurt zo’n particuliere auto dan wel via een bemiddelaar. Eigenlijk is particulier autodelen te vergelijken met Airbnb, maar in plaats van een woning of kamer maak je dan tijdelijk gebruik van iemands auto’s. Particulier autodelen kan ook gebeuren met een vaste groep mensen. Dit wordt ook wel onderling autodelen (peer-2-peer carsharing) genoemd.

Voor- en nadelen van autodelen
Waarom autodelen? Veel autodelers hebben een aantal redenen om dit te doen. Bijvoorbeeld met het oog op het milieu, of het besparen van geld. Dit zijn een aantal prettige bijkomstigheden voor zowel de huurder van een deelauto als de eigenaar daarvan. Wel heeft autodelen voor beide partijen ook een aantal nadelen. Hieronder leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van autodelen voor zowel de auto-eigenaar als de huurder van een deelauto.

Autodelen is duurzaam
Over het algemeen is autodelen erg duurzaam en daardoor draag je als autodeler bij aan een betere leefomgeving. Niet alleen zijn er minder auto’s op de weg, mensen maken door autodelen ook minder lange autoritten. Mensen lenen de auto namelijk alleen als ze deze echt nodig hebben en gaan niet meer voor het kleinste dingen op pad met de auto. Dit vermindert de uitstoot van uitlaatgassen en dat draagt bij aan een schonere leefomgeving. Door het delen van auto’s hoeven er minder auto’s geproduceerd te worden, wat ook weer bijdraagt aan het milieu. Ook bij de productie van auto’s komt namelijk veel CO2 vrij.

Een andere bijkomstigheid: in de steden is er minder ruimte nodig voor parkeerplekken. Maak je gebruik van een deelauto? Dan heb je vaak gegarandeerd plek, want veel deelauto’s hebben eigen parkeerplekken. En deel jij je auto met de buren, dan heb je maar 1 parkeerplek nodig voor 2 huishoudens. Hoe meer auto’s we met elkaar delen, hoe minder auto’s (en ruimte) we uiteindelijk nodig hebben.

Voor- en nadelen auto-eigenaar
Heb jij een auto die je niet dagelijks gebruikt en vind je het niet erg als iemand anders in je auto rijdt? Dan is particulier autodelen iets voor jou. Je kunt op deze manier toch een eigen auto bezitten, zonder dat je hiervoor alleen maar vaste lasten betaalt. Door je auto te delen, verdien je namelijk makkelijk iets aan het bezitten van de wagen. Je mag zelf bepalen voor welk bedrag jij je auto verhuurt aan anderen. De extra inkomsten kun je gebruiken voor het onderhoud van je auto, of om andere vaste autokosten te betalen zoals de wegenbelasting en de apk-keuring. Daarnaast is autodelen dus duurzaam en draag je als autodeler bij aan een beter milieu. Ook zorg je ervoor dat het wegennet minder belast wordt. Daarnaast help je andere mensen die zelf op dat moment geen auto tot hun beschikking hebben.

Het nadeel is dat je de auto niet altijd tot je beschikking hebt, en dat je de wagen moet toevertrouwen aan iemand anders. Soms heb je geen idee wie er in jouw auto zal rijden. Daarnaast bestaat de kans dat je je auto smerig of, nog erger, beschadigd terugkrijgt. Al heb je voor autodelen speciale autoverzekeringen waar je een beroep op kunt doen.

Voor- en nadelen huurders
Heb je geen auto, maar heb je er wel af en toe een nodig? Dan kun je met autodelen alsnog 24 uur per dag een auto lenen. Net als voor de auto-eigenaar zijn er voor een huurder enkele kostenvoordelen. Zo hoef je geen hoge prijs te betalen voor de aanschaf van je auto en zijn de overige kosten ook niet voor jou. Daar komt bij dat je ook geen terugkerende kosten voor onderhoud, de wegenbelasting of de autoverzekering hebt. Het enige waarvoor jij betaalt, zijn het vaste bedrag voor het gebruik van de auto en de brandstof- en eventuele servicekosten. Ook heb je keuze uit vele soorten en maten deelauto’s.

Aan het gebruiken van een deelauto zitten ook nadelen. Een daarvan is het niet opbouwen van schadevrije jaren, omdat je geen auto en autoverzekering op je naam hebt staan. Door schadevrije jaren, ontvang je een no-claimkorting op de autopremie. Dit is dus pas een nadeel zodra je besluit toch weer een eigen auto aan te gaan schaffen.

Ander nadeel is de beschikbaarheid van de deelauto. De deelauto die jij wilt lenen, is waarschijnlijk niet altijd beschikbaar. Je moet een deelauto op tijd reserveren. Aangezien het aanbod in Nederland groot is (en nog steeds groter wordt), zijn er bijna altijd wel andere auto’s beschikbaar. Naast beschikbaarheid, kan de afstand van en naar de auto een nadeel zijn. Het kan zijn dat je erg ver moet lopen, een deelauto staat namelijk niet altijd voor de deur. En breng jij je auto niet op tijd terug? Dan moet je waarschijnlijk een dag extra betalen, ook al ben je maar een paar minuten te laat.

Benodigdheden autodelen
Maak je gebruik van een deelauto, dan is het enige wat je nodig hebt een geldig rijbewijs en een smartphone om de auto via een platform te huren of verhuren. Sommige eigenaren eisen rijervaring en hanteren daarom een minimumleeftijd van, bijvoorbeeld, 24. En het kan natuurlijk voorkomen dat de huurder van de deelauto een boete krijgt voor bijvoorbeeld rijden met een te hoge snelheid. Als je je auto deelt via een platform, dan kun je door middel van het huurcontract laten zien dat jij als auto-eigenaar niet in de auto zat. De boete is dus altijd voor diegene die in de deelauto reed. Deel je je auto met vrienden, dan is het verstandig om vooraf een contract op te stellen. Ook is er een speciale autoverzekering als je de auto verhuurt of huurt.

Autoverzekering en autodelen
Een autoverzekering afsluiten is als huurder niet nodig. Dat regelt de organisatie of de auto-eigenaar voor je. Onder het kopje ‘aanbieders’ vind je per aanbieder informatie over hoe de autoverzekering geregeld is. Hieronder leggen we alvast uit welke soorten verzekeringen er voor autodelen bestaan.

Particuliere autoverzekering
In Nederland is het wettelijk verplicht om je auto minimaal te verzekeren met een WA-verzekering. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor een meer uitgebreide basisverzekering, zoals de beperkt casco of de allriskverzekering. Maak jij van je auto een deelauto en maak je geen gebruik van een bemiddelaar, platform of organisatie om de auto te verhuren? Dan is het goed om te weten dat je autoverzekeraar meestal niks vergoedt via je particuliere autoverzekering. Als je de schade die een huurder veroorzaakt wel kunt claimen bij je verzekeraar, dan gaat dat ten koste van jouw schadevrije jaren. De verzekering staat dan namelijk op jouw naam. Ook als jij de schade niet rijdt, ben jij er verantwoordelijk voor.

Deelautoverzekering
Via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA) is het mogelijk om een speciale verzekering voor je deelauto af te sluiten. Deze verzekering geldt voor jou als particuliere verzekering, maar is ook meteen de verzekering voor de huurders. Ook helpt de VGA je met parkeervergunningen. De verzekering regel je zo. Je meldt je aan bij de VGA en creëert een eigen autodeelgroep. Je groepsleden moeten zich dan aanmelden voor dezelfde autodeelgroep. Centraal Beheer Achmea regelt dan een gezamenlijke autoverzekering voor alle groepsleden. Met deze speciale deelautoverzekering, is de auto ook verzekerd als deze wordt gebruikt door huurders. Ook zijn de schadevrije jaren en de no-claimkorting van de auto-eigenaar beschermd, tenzij die zelf schade rijdt natuurlijk. Rijdt een van de groepsleden schade? Dan moet je goed kunnen aantonen dat jij als autobezitter niet in de auto reed. Bij een deelautoverzekering heb je, net als bij de particuliere verzekering, de keuze uit de standaard drie dekkingsvormen: WA, WA + beperkt casco en allrisk. De dekking die je kiest, geldt dan voor alle groepsleden uit jouw autodeelgroep.

Autoverzekering via organisatie
Autodelen scheelt je geld als autobezitter, maar als jij je auto niet goed verzekert kan het je ook veel kosten. De gewone autoverzekering dekt namelijk geen schade als je je auto verhuurt. Daarom is het gunstig om je auto te delen via een platform. Je eigen autoverzekering wordt dan tijdelijk vervangen door een verzekering die de huurder van je auto automatisch afsluit als hij of zij gebruikmaakt van de deelauto. Het gaat hier om een tijdelijke autoverzekering, waardoor je eigen autoverzekering niet geldt in de periode dat jij je auto deelt met anderen. Rijd je als huurder schade, dan meld je die schade bij de organisatie. Ook pechhulp is vaak automatisch meeverzekerd via een platform. Vanuit het oogpunt van de autohuurder betekent dit ook dat als jij een deelauto huurt via een organisatie, je automatisch verzekerd bent. Hoe je verzekerd bent, verschilt per organisatie.

Bekendste aanbieders autodelen
Ga je autodelen, dan heb je de keuze uit particulier autodelen en gebruikmaken van een deelauto van een organisatie. Voor beide opties zijn er een aantal platformen om deelauto’s te vinden en er gebruik van te maken. MyWheels, ConnectCar, StudentCar, Snappcar, Greenwheels, Stapp.in, Oproepauto, Witkar, car2go, Buurauto, Deelootoo en Private Share zijn van dit soort organisaties in Nederland. Op ritjeweg.nl zie je in een oogopslag waar de deelauto’s van verschillende aanbieders staan en hoeveel deze per maand kosten. We hebben de bekendste aanbieders met bijbehorende informatie over verzekeringen en eventuele voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Bron: HoyHoy

Deel dit bericht